Total de visualitzacions de pàgina:

dijous, 30 de juliol del 2015

XX aniversari de la "Fira de Circ al Carrer" de la Bisbal d'Empordà


A la Bisbal d'Empordà, als inicis dels anys vuitanta, l'Associació Paufila organitzà i desenvolupà les dues primeres edicions de la Fira de Circ al Carrer. Durant uns anys la Fira romangué inactiva, tal vegada adormida o paralitzada de cop descuit a causa de l'èxit inesperat i del tot imprevist. Paufila no disposava, ni de bon tros, del mínim pressupost financer indispensable per tal de portar-la a bon port tal com es devia. Fou l'entitat juvenil Nuik's -sempre els joves- que la fa renéixer l'any 1996, persuadint els responsables de l'Ajuntament d'aquella època perquè la sostinguessin econòmicament. L'empenta d'aquells joves es transmutà l'any 2001, a través de l'Associació Fira de Circ al Carrer, en un equip de persones que introduïren una certa professionalització en la seva organització. La Fira assoleix personalitat pròpia i l'esperit de treball, esforç i il·lusió que a hores d'ara ha heretat. Durant un munt d'anys la Fira ha crescut en dimensió i varietat d'espectacles, tot i que sempre ha conservat l'essència del seu naixement: el circ al poble i per al poble. En arribar l'esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera i econòmica més gran mai vista al nostre país, i, en conseqüència, les polítiques de brutals retallades imposades pels governs neoliberals de torn, semblava que la Fira de Circ al Carrer s'enfonsaria per l'asfíxia econòmica de les retallades en les subvencions, que aniria a tomballons a parar a aquell fosc raconet que és l'oblit de les institucions, i, de retop l'oblit popular. No va haver-hi rei ni roc, però l'entusiasme, la perseverança, i, sobretot, la il·lusió dels organitzadors van aconseguir que la Fira continués, i amb més força que mai. "L'home té il·lusions com l'ocell té ales" escriví el filòsof francès Blaise Pascal, el segle disset. Àdhuc iniciaren l'Escola de Circ amb gran èxit a les escoles i instituts
municipals.
                                                                                           Pere Mercader (ACN)

La Fira de Circ al carrer s'ha consolidat com un dels esdeveniments circenses més significatius a Catalunya, àdhuc a Europa; arrelant amb força al poble que la va veure néixer com el roure que s'arrela a la terra, i obrint-se al Món com el roure obre la copa en l'espai.
La Fira de Circ al Carrer ha assolit la seva majoria d'edat, ja té vint anys; és bonica, és alegre, té formosos colors a les galtes, i sap olorar les flors i sap dels seus matisos, i, tanmateix, és màgica d'allò més.
Un any més, fa unes poques setmanes, els carrers de la Bisbal s'han omplert del dolç flaire dels trapezis, i els acròbates i els clowns han cridat l'atenció d'un públic entusiasmat i entregat. Un any més un munt d'artistes del circ al carrer, que honoren la més formosa tradició del circ itinerant, tots plegats a sol i serena ens han fet gaudir el pares, fills, avis i néts, de la il·lusió que ens anuncia, a l'albada, aquella cadernera que tots encara tenim al nostre cor d'infant. Al cap i a la fi, tal com escriví l'escriptor francès Honoré de Balzac al segle divuit: "El millor de la vida són les seves il·lusions."